A gyógyászattól a wellnessig és a kozmetikáig - nyirokelvezetés

2024.1.23.JótanácsokOvasás 10 perc

A nyirokelvezetés finom, lassú masszázstechnika, pontosan meghatározott eljárással és különleges érintéssel, amely nemcsak az immunitásra, hanem a test szépségére is jelentős hatással van. Szinte minden masszőr hallott már a nyirokmasszázsról, de nem mindenki végezte, és csak néhány masszőr végzi rendszeresen. Miért olyan hosszúak a nyirokmasszázs tanfolyamok? Milyen hatásai vannak a nyirokelvezetésnek és érdemes-e megtanulni? Olvassa el.

Manuális nyirokmasszázs

Nyirokdrenázs az orvostudományban

Nyirokdrenázs, nyirokmasszázs, manuális nyirokelvezetés, ezek mind egy gyengéd, de nagyon hatékony masszázstechnika elnevezései. Ezt a kezelést műszeres formában is végezzük, és kötözéssel, vagy újabban az érintett testrész nyiroktapaszolásával és speciális gyakorlatokkal kombinálják a nyirokáramlás elősegítésére, a duzzanat csökkentésére és az immunitás javítására.

Az első nyirokmasszázst 1936-ban, a párizsi Nemzetközi Egészség és Szépség Kiállításon végezte Emil Vodder dán orvos és felesége, Estrid, a világ első nyirokklinikáját pedig csak 1972-ben alapították.

A nyirokelvezetésnek megvan a helye az orvostudományban, mindenhol alkalmazzák, ahol a szervezet nem megfelelő folyadékkezelése és felhalmozódása miatt duzzanat alakul ki, különösen a bőr alatti szövetekben. Megoldja a primer és másodlagos nyiroködémát (jellemzően pl. emlőeltávolítás után fordul elő, amikor a hónalj mirigyeit is eltávolítják, és a szervezet elveszíti a kéz nyirok elvezetésének képességét), lipödémát, elhízást, narancsbőrt, átmeneti vagy visszatérő duzzanatot, amelyek műtét vagy betegség eredményeként jelentkeznek. Megelőző intézkedésként is javallott bizonyos súlyos állapotok, például trombózis esetén.

A nyirok és a nyirokrendszer

A nyirokrendszer olyan érrendszer, amely nagyjából megismétli a vér-érrendszert a szervezetben. A nyirokereken kívül magában foglalja a nyirokcsomókat és a szerveket is (pl. la ép vagy a mandulák).

A nyirok halvány, olajos folyadék, amely a sejtközötti térben keletkezik, és a nyirokkapillárisok alacsonyabb nyomásának köszönhetően ezeken keresztül eljut a nyirokerekbe, nyiroktörzsekbe, és végül a vérbe.

A nyirok, mint testen belüli folyadék, főként vízből, fehérjékből, fehérvérsejtekből és kórokozókból áll, baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok formájában, amelyektől a szervezet nyirok segítségével szabadul meg, ill. harcol ellenük.

A nyirokrendszer az immunitás és a szervezet védelme terén pótolhatatlan, emellett elvezető szerepet tölt be, az intercelluláris térből a véráramba juttatja a folyadékot, és szükség szerint dinamikusan kiegyenlíti a folyadékok arányát a test különböző részein.

A szív- és érrendszerrel ellentétben a nyirokrendszernek nincs saját pumpája. A nyirok mozgását a nyirokerekben a billentyűrendszer, a közeli erek pulzusa, az izmok mozgása, az emésztőszervek perisztaltikája biztosítja, illetve pozícionálással, masszázzsal is segíthetünk.

A nyirokelvezetést pamutkesztyűben is végzik

Nyirok vs. klasszikus masszázs

A nyirokelvezetés viszonylag nemrégiben az orvostudomány területéről a wellness területére költözött, ahol lazító, regeneráló és kozmetikai eljárásként értelmezzük. Nagyon gyengéd és egyszerű technika a vendég számára, még akkor is, ha a végrehajtása után fáradtnak és álmosnak érezheti magát.

A vendégeknek hangsúlyozniuk kell az ivás fontosságát, amely kulcsfontosságú ennél a masszázstípusnál ürítő, méregtelenítő és immunológiai hatásai miatt.

A klasszikus (svéd) masszázzsal ellentétben a nyirokelvezetés wellness formájában is egy nagyon lassú és gyengéd masszázstechnika. Szárazon, púderrel vagy pamutkesztyűben történik, a lényeg, hogy a kezek szabadon csússzanak a bőrön.

A kézi nyirokmasszázsnak pontosan meghatározott menete van, mindenekelőtt a kulcscsontok feletti nyirokcsomókat, a nyakon, a fül közelében és a fejen kell felszabadítani, és ezt az eljárást a teljes masszázs végén meg kell ismételni. Az egyes testrészeket speciális érintéssel a nyirokáramlás irányában masszírozzuk, mindig a csomópontokhoz közelebbről és a perifériára haladva.

Az arc nyirokelvezetése nagyon keresett a hatása miatt. Lazító hatású és egyben hatékony fiatalító technika. Masszázseszközök nélkül, lassú mozdulatokkal történik, mellyel a masszőr a nyirokcsomókat mozgatja a csomópontok felé. A cél a puffadtság, a szem alatti táskák eltávolítása, a bőr ellazítása és az arckontúrok feszesítése.

Mivel a bőr gyorsabban megszabadul az anyagcsere-termékektől, egészségesebb, fiatalabbnak tűnik, gyorsabban regenerálódik, a bőr friss, ragyogó, egységes színtónusú.

A túl dinamikus masszőröknek, akiket nagy erőkifejtésre tanítanak a masszázs során, érdemes megfontolni, hogy szeretnének-e nyirokelvezetést végezni. Nemcsak a nyirokrendszer mélyebb ismeretét, de különösen türelmet, gyengédséget, lassúságot és alaposságot igényel a tapintás során.

Műszeres nyirokelvezetés

Mit nyújthat a nyirokelvezetés a vendégeknek:

 • a szervezet enyhe kiszárítása,
 • ellazulás érzése, a bőr és a bőr alatti feszültség csökkentése,
 • a duzzanatok eltávolítása,
 • a testvonalak kialakítása,
 • a bőr puhítása és simítása,
 • a narancsbőr állapotának javítása,
 • a bőrszín egyesítése,
 • a ráncok lágyítása,
 • a bőr fiatalítása, csillogása és kikapcsolása,
 • a szem alatti táskák csökkentése,
 • a migrén csillapítása.

Ellenjavallatok az onkológiai megbetegedések, akut lázas állapotok, vírusos és bakteriális fertőzések, zöldhályog, súlyos szív-, vese-, máj- és pajzsmirigybetegségek, bőrbetegségek és megmagyarázhatatlan fájdalmak, különösen a hasi területen.

A nyirokelvezetést végezze helyesen, vagy sehogy

Mióta a nyirokelvezetés az orvostudomány területéről a wellness irányába költözött, az orvosok és az egészségügyi szakemberek - rehabilitációs szakemberek soraiból hívják fel a figyelmet a helyes, az előírt eljárásoknak megfelelő, nagyon gyengéd nyomásgyakorlás és az immunitás és a nyirokrendszer mélyebb ismeretében történő elvégzésének szükségességére.

A szakmai közvélemény elégedetlenségéhez az is hozzájárul, hogy számos szépség- vagy masszázsszalon kínál műszeres nyirokelvezetést a csomópontok alapkezelésének elvégzése nélkül. Ilyen módon egészségügyi problémákat okozhatnak azoknak a vendégeknek, akiknek már nyirok- és duzzanatproblémái vannak.

Azok a masszázstanfolyamok, amelyeken elsajátíthatja a nyirokelvezetés masszázs elméletét és gyakorlatát, a masszázsiskolák által kínált leghosszabb kiegészítő tanfolyamok közé tartoznak. A nyirokelvezetést a viszonylag egészséges vendégek is keresik, mint wellness-eljárást, éppen a gyengéd, pihentető és öregedésgátló hatása miatt. Nos, éppen azért, mert gyengéd és lassú eljárása miatt egészen eltér a többi masszázstechnikától, nem csak az elméletet kell tanulmányozni, hanem a gyakorlatot is jól be kell biztosítani.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.