A gua sha nem csak egy modern szépségtrend

2023.8.28.JótanácsokOvasás 10 perc

A gua sha a test masszírozásának, vagy inkább kezelésének olyan módja, amely során a bőrt egy lekerekített eszközzel kaparják. Ez a technika nagyon régi, Kelet-Ázsiából származik, ahol ma is használják a családokban és az orvosi gyakorlatban. A mi körülményeink között a kínai orvoslás orvosainál, akupunktúrás szakembereknél vagy képzett masszőröknél találkozunk vele leggyakrabban.

Gua sha hátkezelés

A hagyományos kelet-ázsiai orvoslás szerint a gua sha segít a vér és a nyirok stagnálásakor a szövetekben. A nem áramló vér és nyirok fáradtságot, merevséget és fájdalmat okoz az izmokban, a merev helyekkel, amelyeket trigger pontként érzékelünk.

Ázsiában a gua sha gyakorlása során tipikus kerámia leveses kanál vagy régi érme használatával találkozunk. A hát, a vállak, a nyak és az arc bőrét kaparják.

Három forma

A hagyományos kínai orvoslás szerint a gua sha segítségével felkavarható a pangó chi energia, támogatható a vérkeringés, a szervezet folyadékgazdálkodása, a nyirokáramlás, ezáltal javul a szervezet általános állapota. A kínai orvoslás gyakorlói is erősebb nyomást alkalmaznak a bőr dörzsölésekor. Először a bőr és az albőr alatti szövet felső rétegeit próbálják puhítani, mozgatni, később pedig nagyobb nyomással jutnak el az izmok mélyebb rétegeibe.

A gua sha kezelés azonban nem lehet fájdalmas. A terápia után petechiák, tipikusan apró piros pöttyök maradnak a bőrön. A "törött" szőrtüszők végei, nem fájdalmasok, bár előfordulásuk helyén néhány napig érzékeny lehet a bőr, vagy izomfájdalom léphet fel a kezelt területen. De a vérhólyagok megjelenése már a szövetre nehezedő túlzott nyomást jelzi.

A legtöbb forrás szerint így keletkezett a módszer neve, a gua azt jelenti, hogy kapar, a sha pedig homokot, mert a bőrön lévő petechiafürtök úgy néznek ki, mintha finom rózsaszín, vörös vagy lila homokkal szórták volna meg az embert. A sha második magyarázata a rossz, a gua sha pedig azt jelenti, hogy "kapard le az összes rosszat".

Az USA-ban a gua sha-t gyógytornászok kisajátították és alkalmazták, és ott találkozhatunk vele Graston-technika néven. Működését anatómiai és élettani alapokon magyarázzák, míg a hagyományos kínai orvoslás a gouache-t a vérkeringés és a chi energia keringésének támogatása szempontjából vizsgálja. A jelzések és az eredmények azonban mindkét formánál ugyanazok.

Gua sha szépségápolás

A gua sha használatának harmadik módja egy gyengéd kozmetikai arckezelés. Kaparás helyett hosszú, gyengéd simításokat végeznek az arc körvonalai mentén, a nyirokáramlásnak megfelelően, ezzel a vérkeringés és a bőr pihentetése, a kollagéntermelés serkentése, valamint a rendszeres kezelés mellett látható anti - age hatás jelentkezik az arcon, a duzzanat visszahúzódik és a ráncok láthatósága csökken, az arckontúrok kifeszülnek.

Eszközök

A gua sha technika modern koncepciója olyan lekerekített eszközöket használ, amelyek jól illeszkednek a kézbe, és egyben lehetővé teszik a bőr kaparásának különböző módjait, szélesebb vagy szűkebb vonásait és az arc kontúrozását. Az eszközzel együtt masszázsolajat, bőrtápláló szérumot vagy más masszázsszert használnak, hogy az eszköz könnyebben csússzon a bőrön.

A legelterjedtebb anyagok a féldrágakövek, különösen a jadeit és a rózsafa. Amellett, hogy simára csiszolhatók, nagyon esztétikusak és kellemes tapintásúak, a kínai orvoslás különféle tulajdonságokat is tulajdonít nekik, amelyekkel tovább támogathatják a kezelést.

A bivalyszarvból készült gua sha kaparók is kellemesen simák és kerekek, és többféleképpen alakíthatók. Nem olyan törékenyek, mint a féldrágakövekből készült gua sha eszközök.

A gouache eszközök lávakőből vagy márványból is készülnek, így kezelés előtt felmelegíthetők vagy hűthetők. A fizioterapeuták előnyben részesítik a sebészeti acélból készült gua sha eszközöket.

A kelet-ázsiai gyakorlók még kemény munka utáni nagy fizikai fáradtság esetén is rizsborba áztatott gyömbérdarabkával dörzsölik át a gerinc körüli területet.

Tipikus jelek a bőrön gua sha után

Javallatok

Klasszikus értelemben a gua sha meglehetősen változatos problémákat old meg. Ez nem csak a merev és fájdalmas izmok, hanem a merev izmok myofascialis felszabadulása, a fascia, a merev nyirok, a hegszövet lágyulása, az izomgörcsök feloldása és a szövetek gyógyulásának támogatása.

A gua sha javítja a mikró keringést és enyhíti a fájdalmat még olyan súlyosabb állapotok esetén is, mint például ízületi gyulladás, felületi neuropátia, krónikus gyulladás, szülés utáni mellgyulladás szoptatás közben, derékfájás vagy fejfájás. Azt is jóváírják, hogy javítja az immunitást, és jó hatással van a megfázásra, az orrmelléküreg-eltömődésekor, a légúti és tüdőproblémákra, valamint a menopauza tünetekre.

A gua sha a testre gyakorolt hatása mellett a pszichére is jótékony hatással van szorongás és alvásproblémák esetén, különösen az akupunktúrával kombinálva.

Kinek nem alkalmas a gua sha

Ennek a módszernek a kontraindikációi közé sorolhatjuk a vérrel, különösen annak koagulálhatóságával kapcsolatos összes problémás állapotot. Ezért nem alkalmas azoknak, akik vérhígítót szednek, vénákat érintő egészségügyi problémájuk van, például vénás trombózisuk, implantátummal, pacemakerrel, magas vérnyomással stb.

Szintén nem ajánlott fertőző betegségek, daganatok, be nem gyógyult sebek, bőrfekélyek esetén, óvatosan kell eljárni a cukorbetegség súlyosabb állapotai és bőrproblémák esetén, mint a pikkelysömör, ekcéma, rosacea, visszér az arcon vagy a testen, valamint a karcolás a bőrön jelentős vagy számszerű jelekkel.

Kipróbálná a gua sha kezelést? Vagy annyira felkeltette érdeklődését, hogy szeretné megtanulni? A kozmetikai kezelés részeként videók és az internet is segíthet Önnek, ahol az arcápoló gua sha nagy sláger lett az elmúlt két évben. Ha terápiás szándékkal szeretné használni a gua sha-t a masszázs során, javasoljuk, hogy vegyen részt tanfolyamon a masszázsiskolában.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.