A 2 leggyakoribb ok, amiért az emberek elutasítják a masszázst

2022.10.5.JótanácsokOlvasás 4 perc

Vannak, akik végképp nem hisznek a masszázsban, annak ellenére, hogy az jelentősen segíthet nekik. A lakosság viszonylag nem kis részéről beszélünk, akik egyszerűen nem szeretnek semmilyen érintést. Milyen okok késztetik az embereket a masszázs elutasítására, és milyen érvekkel győzzük meg őket annak előnyeiről?

A masszázs és a vendég bizalma

Az vendégnek rossz tapasztalatai vannak a masszázzsal

Jó masszőrtől is lehet. A jó masszázs alapja a bizalom és a kommunikáció, de mindkét oldalról. Ha a vendégnek valami nem tetszik a masszázs során, vagy fájdalmat érez, ezt mondja meg a masszőrnek.

A masszőröknek figyelniük kell a masszázs előtti beszélgetésre az új vendégekkel és különösen azokkal, akik korábban nem jártak masszázson. Nyugtassa meg őket, hogy mellettük van, magyarázza el nekik, mit jelent a masszázs, és mire számíthatnak. Vendégként ne féljen megbeszélni a masszőrrel a masszázzsal kapcsolatos tapasztalatait és elvárásait vagy aggályait.

A vendégek önmagukban is okozhatnak kellemetlen masszázsélményeket, leggyakrabban a wellness üdüléseken, ahol mindent be szeretnének hozni egy hétvége alatt. Többféle szauna, masszázs, több étel, hosszú túrák, uszoda és gyakran nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is könnyen rosszullétet okozhat a vendégnek a masszázs után.

Néha a vendég tudatlanságból olyan masszázstípust választ, amely nem megfelelő a számára. A keményebb masszázstípusok, ahol a testet és a szöveteket mélyrehatóan manipulálják (thai, deep tissue, lágy technikák stb.), kezdőknek nem igazán alkalmasak.

Rossz tapasztalat a masszázzsal

A vendég rendkívül kellemetlen élménnyel távozik az olyan masszázsról, amely során úgy érzi, hogy a masszőr zaklatja. A szakmai etika minden masszőr alapfelszerelésébe kell, hogy tartozzon, ezekre az esetekre mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, mert ezek rontják a masszázsok általános jó hírét.

A vendég még nem járt masszázson

Az ilyen típusú vendégek általában nem tudják, hogy mire számíthatnak. Előfordulhat, hogy a masszázst ajándékba kapta, és fogalma sincs, mire lesz jó.

Masszőrként természetesen mélyen meg vagyunk győződve a masszázs előnyeiről. De a kihívás az, hogy elmagyarázzuk és közvetítsük ezt a lelkesedést még a hitetlen vendégnek is, és olyan masszázst biztosítunk neki, amely meggyőzi őt. Ez nem mindig lehetséges, mert a masszőrnek és a vendégnek egymáshoz illeni kell. Az ideális helyzet az, ha a vendég maga választja ki masszőrt.

A masszázs előnyei

A masszőrt soha ne lepheti meg a masszázs előnyeire vonatkozó kérdés. Az, hogy milyen módon kommunikálja, a vendégtől függ. Valakinek elég egy egyszerű "jobban fogja érzi magát, és nem fog fájni a háta", míg mást a masszázzsal kapcsolatos fizikai (és lelki) folyamatok mélyebb magyarázata érdekel.

A masszázsnak kellemes élménynek kell lennie

A masszázs során mechanikai, kémiai és idegreflex ingerek hatnak a masszírozott testére. A mechanikai hatás elsősorban a bőr és az izmok túlmelegedésében és a jobb vérkeringésében nyilvánul meg, elősegítve a véráramlást a vénákban, és ezáltal a vérkeringés egészét is javítva. Számos vegyi anyag szabadul fel a szervezetben, köztük boldogsághormonok. Reflex szempontból pedig a masszázs olyan tevékenység, amelyre az idegrendszer reagál például az izomfeszülés változásával.

A következő hatások tulajdoníthatók főként a masszázsnak:

  • az izomfeszültség ellazítása (vagy optimalizálása),
  • a vér- és folyadékkeringés, az anyagcsere és ezáltal az immunitás javítása,
  • gyorsabb szövet regeneráció,
  • izom- és ízületi fájdalmak enyhítése vagy megszüntetése,
  • az emésztés javítása (stressz oldása, vérkeringés javítása, reflexhatás),
  • a stressz és a szorongás érzésének csökkentése,
  • pihenés és ellazulás érzetének előidézése, jobb hangulat megteremtése,
  • az alvás javítása.

A masszázs összhatása a szervezet minőségileg jobb állapota legyen, mint a masszázs előtt. A masszázs hatása még legalább 24 óráig tart, de a szervezet akár három napig is képes feldolgozni a változásokat.

A masszázs az életminőség és az egészség javításának kiváló eszköze, amelyet mindenkinek érdemes rendszeresen igénybe venni, akinek az egészségi állapota ezt megengedi.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.