8 tévhit a masszázsról, amelyet semmiképpen nem szabad elhinni

2021.10.19.A masszőr életeOvasás 10 perc

A masszázs már évszázadok óta kíséri az emberiséget, így nem csoda, hogy sok mítosz és féligazság született róla. Nézzünk meg közülük néhányat és tegyük rendbe.

1. Masszázs? Az csakis az izmokról szól.

Hát bizony nem. Bár a legtöbb masszázstechnika valóban az izmokra összpontosít, a vázizom egy bizonyos csontnál kezdődik és végződik. Az merev izmok és ínak ellazításával vagy éppen ellenkezőleg, a meggyengült izom tónusának javításával a csontok is a megfelelő helyzetbe kerülnek, az ízületek ellazulnak és az egész test jobban működik.

Ezenkívül a masszázs jobb vérkeringést jelent. A jobb véráramlás pedig több oxigént biztosít minden egyes sejtnek, több folyadékot és táplálékot, jobb anyagcserét. És már az egész testnél tartunk.

A masszázs hatással van az egész testre

És mi a helyzet a has masszírozásával? Hiszen már a kisbabák hasát is simogatjuk az óramutató járásával megegyező irányba, hogy enyhítsük a kólikát. Tehát a masszázs az emésztésre is hatással van. Azonban nem csak közvetlenül - ha a masszázs során az elme is felszabadul, a szervezet stresszről nyugalmi, pihenő módba vált - majd elindítja az összes olyan folyamatot, amelyet a szervezet a stressz hatására eltompít vagy leállít. Például a megfelelő emésztés.

Röviden, a masszázs nemcsak az egész testre, hanem az elmére is hatással van

2. A helyes masszázs fájdalmas, ezért szorítsa össze a fogait.

Éppen ellenkezőleg. A masszázs nem lehet fájdalmas, nem kell összeszorítani a fogait a masszírozás ideje alatt.

A masszázs során keletkező fájdalmat nem elviselhetőnek vagy elviselhetetlennek jellemezzük, hanem kellemesnek. Minden embernél és masszázsnál más a fájdalom szintje. Milyen? Amikor a masszőr megkérdezi, hogy fáj -e, és Ön ezt válaszolja: "Fáj, de masszírozzon tovább, ez az igazi."

A masszázs során keletkező fájdalom elviselhető

Ha kellemetlen fájdalmat érez a masszázs során, amely elmozdulásra, az izmok megfeszítésére és a könnyeinek visszatartására kényszeríti, mindenképpen szóljon a masszőrnek. Több lehetőség létezik ennek megoldására – jobban bemelegíteni az izmokat, gyengédebben masszírozni hosszabb ideig, köpöly alkalmazása, funkcionális krém használata, megismételni a masszázst pár nap múlva ... vagy a fájdalom típusától függően, orvoshoz küldeni az ügyfelet.

3. Ha másnap nem fáj, a masszázs nem volt megfelelő.

A masszázs után egyáltalán nem kell fájdalmat éreznie. Valószínűleg újjászületettnek fogja érezni magát.

Mindenesetre, ha nem tornázik rendszeresen és hirtelen masszázsra megy, akkor a következő két nap enyhén fájó izmokra számíthat.

Az izomláz, illetve a becsületes testmozgás utáni állapot a masszázs után normális. Néha még a leggyengédebb technikák után is, mint például a bowen masszázs.

Segít, ha úgy kezeli a testét, mint edzés után - kényeztesse magát, figyeljen az elegendő folyadék bevitelre, a megfelelő étkezésre és védje meg magát a huzattól és a megfázástól.

A legfájdalmasabb területeket funkcionális krémmel kezelheti. Ha nehezen tolerálja a fájdalmat, vagy a masszőr nagyon merev izmokkal dolgozott, akkor lefekvés előtt használhat paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszert.

4. A masszázs nem segít, az csak fél óra.

Az igazság az, hogy a hosszú órákig tartó merev testhelyzetben történő ülést a számítógép előtt a félórás masszázs nem hozza helyre. Azonban a masszázs hatásai tovább tartanak, mint fél órát vagy egy órát a masszázságyon.

A masszázs hatásai legalább 24, gyakran 72 óráig tartanak a kezelés után. Ezért a két masszázs közötti ideális időszak egy hét legfeljebb 10 nap.

5. Minden masszázs egyforma.

Egyáltalán nem. Elvileg minden masszázs egyedi és megismételhetetlen. Soha nem találkozik a masszírozott és a masszőr azonos körülmények között, egyforma állapotban, azonos időben és így tovább.

A masszázs egyértelműen a sport része

A különböző masszázstípusoknak különböző hatásuk és célzásaik vannak. A wellness masszázsok a test teljes ellazulására szolgálnak. A sportmasszázs minden sportolónak alkalmas, a hétvégi turistáktól a világbajnokság résztvevőiig. A nyirokelvezetés érzésre gyengéd, de jól elvezeti és eltávolítja a duzzanatokat a szövetből.

Mindössze helyesen kell választania.

6. A masszázs után sokat kell inni.

A kérdés az, hogy mi a sok. A masszázs után igyon megfelelően. Mivel a masszázs egyik hatása a megnövekedett vizelettermelés és kiválasztás, jó, ha kicsit megnöveli a szokásos folyadék bevitelt.

Még egyszer - a masszázs egy óra edzéshez, illetve szaunázáshoz hasonlítható. A folyadék bevitel növelése megfelelő.

7. A terhes nők nem mehetnek masszázsra.

Akkor nem létezne terhességi masszázs. Ebben az érzékeny időszakban óvatosan kell eljárni, de a terhesség miatt szigorúan megtiltani a masszázst nem indokolt.

Masszázs a terhesség alatt

Ha a várandós anyuka rendszeresen járt masszázsra és a terhesség komplikáció mentes akkor nyugodtan mehet masszázsra. Érdemes olyan masszőrhöz fordulni, aki a terhes nők masszírozására szakosodott mivel a terhesség alatt a masszázs során egyes testrészeket ki kell hagyni.

8. Migrén esetén a masszázs nem segít.

Ez a tévhit abból adódhat, hogy a masszőrök gyakran kérdezik az ügyfeleket, hogy nem szenvednek -e migrénes fejfájástól.

A migrén okától függően, ha stressz okozta, az izmokon, a nyaki gerincen, amelyet megfeszítenek a merev izmok, a masszázs ideális megoldás.

A migrént lehet masszázzsal kezelni

A fáradtság és stressz okozta fejfájást gyakran megszüntetheti egy rövid fejmasszázs. Súlyosabb migrén esetén érdemes olyan szakembert felkeresni, aki ezzel a területtel foglalkozik. A rendszeres masszázs, a fej és a nyak bizonyos pontjainak nyomása mindenképp előnyösebb a szervezetnek, mint az erős fájdalomcsillapítók használata.

Találkozott már olyan állítással a masszázsról, amely teljesen abszurdnak tűnt?

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.